Skip to main content
Kind op uitvaart

Moet mijn kind ook condoleren op de uitvaart?

Door Annefleur Visscher

Op de uitvaart staan nabestaanden vaak in een rij om condoleances van belangstellenden te ontvangen. Dit is een manier voor volwassenen om medeleven te tonen. Uw kind hoeft daarom als nabestaande niet in de rij te staan of de rij bij langs om handen te schudden.

Uitleggen

Toch is het voor zowel uw kind als voor de nabestaanden fijn dat ze hun verdriet kunnen delen. Leg daarom aan uw kind uit wat condoleren betekent. ‘Je laat zien dat je het heel verdrietig vindt’ of ‘je laat zien dat je er bent voor een ander’ werkt dan goed als voorbereiding op de uitvaart.

Ruimte geven

Als uw kind begrijpt wat er gebeurt bij het condoleren kan het zelf kiezen om met u in de rij te gaan staan of de rij samen langs te lopen. Leg dan nog een keer uit wat hij of zij kan doen of zeggen. Geef uw kind wel de ruimte om aan te geven wat hij of zij prettig vindt.

TIP: Een alternatief voor condoleren kan het maken en geven van een knutselwerkje zijn. Uw kind zal dan misschien minder zenuwachtig zijn en voor nabestaanden is dit extra speciaal. 

Condoleren met kind

Afscheid kinderen

In deze rubriek deelt Annefleur Visscher praktische tips voor u en uw kind rondom een uitvaart.

Naar het overzicht
Meer informatie

Rouw bij kinderen

Ook kinderen rouwen na een overlijden en dat doen ze op hun eigen manier.

Lees meer
Meer informatie

Alles over afscheid

Het afscheid is een belangrijk onderdeel van het rouwproces en kan maar één keer plaatsvinden.

Naar het overzicht
Meer informatie