Skip to main content
Handen vasthouden

Een bijzonder aandenken voor je kind

Een bijzonder aandenken voor je kind (laten) maken met iets eigens van de overledene.

Bereken wat een eerlijke uitvaartverzekering kost

  • Premie o.b.v. lokale kosten
  • Kinderen tot 18 jaar gratis
  • Polis kosteloos aanpassen
Door Annefleur Visscher

Als volwassene hebben we vaak iets van een dierbare die niet meer bij ons is om te herinneren. Ook voor kinderen is het heel fijn iets tastbaars te hebben, iets wat ze aan kunnen raken, kunnen knuffelen, naar kunnen kijken, misschien zelfs wel aan kunnen ruiken. Als ouder kun je, eventueel in overleg met je kind, kijken of hij/zij zo’n tastbare herinnering wil.

Een maand na de crematie mag de familie de as van hun dierbare ophalen. Er zijn verschillende bestemmingen voor de as mogelijk. Een van de mogelijkheden is de as op te delen zodat ieder die dat fijn vindt een beetje krijgt om iets moois mee te doen. Als er begraven wordt, zijn er ook mogelijkheden iets tastbaars van de overledene te hebben.

Een sieraad

Het is mogelijk een klein beetje as te verwerken in een sieraad zoals in een ring, in een hanger voor aan een ketting of een (glazen) bedel voor aan een armband. Er zijn standaard assieraden te koop die je eventueel zelf kunt vullen, bijvoorbeeld een hanger in de vorm van een hartje. Ook is het mogelijk om met de juwelier samen een sieraad te ontwerpen. Als er geen as is om te verwerken zijn er ook andere mogelijkheden. Een klein plukje haar of een vingerafdruk kunnen bijvoorbeeld ook verwerkt worden in een sieraad. Het is wel belangrijk om hier over na te denken voordat het afscheid plaats heeft gevonden. Anders is een afdruk of een plukje haar niet meer mogelijk.

Plant een herinneringsboom

Plant een mooie struik of een herinneringsboom in de tuin of een andere bijzondere plek. De as, of een plukje haar kunnen onderin met daar bovenop de boom. Je kind kan zelf zorgen voor de boom en heeft een plekje om naartoe te gaan om te herinneren. Het is ook mogelijk een speciaal daarvoor ontworpen urn te kopen waarin de as, voedingsbodem en de zaailing samen uitgroeien tot een herinneringsboom. Wil je het heel eigentijds aanpakken dan is er zelfs een pakket mogelijk om met behulp van een speciale pot en apparaatje op een app bij te houden hoe je boom groeit en wat hij nodig heeft. (www.biosurn.com)

Knuffelstenen en koesterhartjes

Voor in je broekzak, onder je kussen, op je nachtkastje, om even vast te houden, te koesteren. Er zijn knuffelstenen en koesterhartjes van hout die gevuld kunnen worden met as. Ook zonder as kunnen deze stenen en houten hartjes persoonlijk gemaakt worden door er een naam, afbeelding of kleine tekst op te laten graveren. Het is met de koesterhartjes ook mogelijk deze met de hand te laten maken van een eigen gekozen stuk hout (www.hartvanhout.nl) Voor voorbeelden van knuffelstenen/ koesterstenen (www.silent-stones.nl of www.koestersteen.nl)

Herinneringsdeken, knuffel of kussen

Een herinneringsdeken, knuffel of kussen, gemaakt van die favoriete trui, mooie bloemetjesjurk of vrolijke shirt. Om lekker in weg te kruipen of te knuffelen als je diegene mist. Zo is hij/zij toch weer een beetje bij je. Je kunt iemand met handige handen deze dekens laten maken. Er worden ook workshops aangeboden waarin je als ouder of kind geholpen wordt om ze zelf in elkaar te zetten. (www.tas-t-baar.nl)

Annefleur Visscher

Kinderen en uitvaart door Annefleur

Wie kan een overlijden het beste aan een kind vertellen?

Wie kan een kind de boodschap van een overlijden het beste vertellen?

Lees meer
Meer informatie

Een bijzonder aandenken voor je kind

Een bijzonder aandenken voor je kind (laten) maken met iets eigens van de overledene.

Lees meer
Meer informatie

Boekentips over rouw voor kinderen ouder dan 12 jaar

In deze column van Annefleur geeft ze 2 boekentips die kinderen ouder dan 12 jaar kunnen helpen met we verwerken van verdriet en

Lees meer
Meer informatie