Skip to main content

De herinneringsplek van Chantal

Om deze video te zien dien je marketing-cookies te accepteren.

Accepteren
Chantal

We ontmoeten Chantal bij de manege van Veldhuisen Stables in Nigtevecht. Hier is ze dagelijks in de stal te vinden bij haar paard Chico. Chico is inmiddels 27 jaar maar ze gaat nog altijd met 'm rijden. Ze is zelfs western ruiter wat betekent dat ze met Chico bijvoorbeeld ook koeien opjaagt.

De Veluwe in Kootwijk

Toen Chico op haar pad kwam was hij 7 jaar en nogal onhandelbaar. Chantal was bang dat hij zou eindigen bij de slacht en ontfermde zich over het paard. Toen ook zij het lastig kreeg ging ze met Chico in training bij Triple X in Amstelveen. Eigenaar Marc Cregoire kreeg het tweetal over zijn hoede en vanaf dat moment is Chantal samen met Chico verknocht aan het western rijden. Voorwaarde was wel dat Chantal in de zomer mee ging naar de Veluwe in Kootwijk. Op die locatie reed ze voor het eerst zonder problemen op Chico en sindsdien is de Veluwe een bijzondere plek voor Chantal.

Een bron van herinneringen

Chantal komt inmiddels al 20 jaar lang op de Veluwe en ze heeft er tal van herinneringen opgedaan. Zo nam de groep hun paarden gewoon de bar van de plaatselijke camping mee naar binnen. Het was dan ook niet bijzonder dat de paarden af en toe hun behoefte op de vloer achterlieten. Totdat één van de western ruiters de volgende ochtend bij het ontbijt diezelfde behoefte aantrof op het bord. Naast deze hilarische taferelen maakte Chantal ook van alles mee op de zandverstuiving die de grootste van Europa is. Geen dag en geen route was hetzelfde waardoor ze ook wel eens verdwaalden en tot hun grote vreugde vlak voor het donker werden opgepikt. Of dat de vriendengroep de diepte van een plas iets onderschatte en samen met hun paarden nat pak haalden. Ze kan er een boek over schrijven.

Afscheid nemen

Door de jaren heen heeft de vriendengroep niet alleen mooie momenten meegemaakt maar ook pijnlijke. Zo overleed Marc, die Chantal en Chico heeft getraind, in 2005. De rest van de groep ruiters bleef in Kootwijk komen maar inmiddels zijn ook twee andere goede vrienden van Chantal overleden. Eén van die vrienden is Peter die zelfs een tijd in Kootwijk heeft gewoond. Aan het begin van de zandverstuiving staat een boom waar Peter in het verleden overleden huisdieren uitstrooide. Zo was het tijdens zijn leven al een plek waar ze over de dood spraken. Na het overlijden van Peter is die boom van extra waarde geworden voor Chantal. Zeker nadat ze zelf ziek werd is ze zich bewust van haar sterfelijkheid en probeert ze zoveel mogelijk van het leven te genieten.

Herinneringen geven waarde aan het leven

De herinneringen die Chantal aan haar vrienden heeft zorgen ervoor dat ze nog meer waarde is gaan hechten aan de Veluwe in Kootwijk. Op sommige momenten in ons leven is het goed om stil te staan bij herinneringen op bepaalde plekken. Deze locaties kunnen ook een rol spelen bij een uitvaart in de vorm van herdenken of as uitstrooien. Heeft u een herinneringsplek die een rol zou moeten spelen bij uw afscheid? Leg het dan gratis vast in een wensenformulier of een uitvaartverzekering.

Meer over afscheid

Het afscheid is een belangrijk onderdeel van het rouwproces en kan maar één keer plaatsvinden.

Naar het overzicht
Meer informatie

Kinderen en afscheid

In deze rubriek deelt Annefleur Visscher praktische tips voor u en uw kind rondom een uitvaart.

Naar het overzicht
Meer informatie

Uitvaartwensen

Persoonlijke uitvaartwensen geven u de controle over uw eigen uitvaart.

Lees meer
Meer informatie