Skip to main content
Respectvolle houding bij uitvaart

'De weg leidt nergens meer heen'

De zangeres van het meest bekende uitvaartlied is vorige maand heengegaan. ‘Waarheen, waarvoor’ van Mieke Telkamp heeft ruim 40 jaar lang onophoudelijk gedraaid op uitvaarten. Toch komt er met het overlijden van Telkamp een einde aan dit tijdperk. Haar grootste hit past niet meer bij deze tijd en zal van de uitvaart verdreven worden door de nummers van Paul de Leeuw en Andrea Bocelli.

Door Frederik de Bonte

De klanken van het Engelse ‘Amazing Grace’ doen veel Nederlanders meteen denken aan de diepgaande teksten van Mieke Telkamp. Het is cultureel erfgoed geworden en zal nooit verdwijnen. Toch is het nummer van generatie op generatie zó grijs gedraaid dat het symbool is gaan staan voor typische uitvaartmuziek. En daarmee is de houdbaarheidsdatum helaas bereikt. Het past niet meer bij deze tijd.

Oneindig houdbaar

Andere nummers die al langere tijd meegaan op de uitvaart zullen nooit verdwijnen. Denk bijvoorbeeld aan ‘Ave Maria’ dat mede dankzij het religieuze aspect belangrijk blijft. ‘Time to say goodbye’ van Andrea Bocelli is ook een typisch uitvaartnummer maar dat zullen mensen mensen ook thuis nog wel eens op zetten. ‘De Steen’ van Paul de Leeuw is een moderne cover die nog niet zo symbool staat als 'Waarheen, waarvoor'.

Eigen uitvaartmuziek

Waar uitvaarten persoonlijker worden geldt dat ook voor de muziek bij het afscheid. Online hebben we toegang tot alle muziek die ooit gemaakt is. De keuze is oneindig groot en mensen kiezen ‘hun’ liedje voor de uitvaart. Dat maakt het namelijk persoonlijk en uniek. Steeds vaker horen aanwezigen bij het afscheid zo’n liedje dan ook voor het eerst. Zo maakt uitvaartmuziek de begrafenis of crematie alleen maar gedenkwaardiger.

Mieke Telkamp met Waarheen, waarvoor

Alle verschenen blogs

Alle afscheidblogs

Een afscheid is belangrijk bij het verwerken van een verlies. Helaas verloopt niet ieder afscheid even goed.

Naar het overzicht
Meer informatie

Voorbereiding op de uitvaart

Uitvaart gedragscode

Hoe een uitvaart verloopt is mede afhankelijk van de houding en het gedrag van aanwezigen.

Lees meer
Meer informatie

Meer over afscheid

Afscheid

Het afscheid is een belangrijk onderdeel van het rouwproces en kan maar één keer plaatsvinden.

Naar het overzicht
Meer informatie