Skip to main content
Respectvolle houding bij uitvaart

‘Laatste (rond)rit’

Een belangrijk ritueel na een overlijden is de laatste rit. Vaak met een crematorium of begraafplaats als bestemming. Een weduwe in Amerika vervoerde haar overleden 78-jarige man zelf en dat ritje mondde uit in een ware roadtrip door Alaska. Het lichaam hield ze in een kist vol ijsklontjes koel totdat de politie haar na een paar dagen vond. Een soort rollende dodenwake dus.

Door Frederik de Bonte

Dit is misschien een bizar voorbeeld, maar in Nederland zou zoiets in theorie best kunnen. Sinds 1991 is het vervoer van overledenen namelijk vrijgegeven. Zolang men de uitvaart regelt binnen de wettelijke termijn van 6 werkdagen is er niks aan de hand. De politie kwam deze bejaarde mevrouw ook pas op het spoor toen het mortuarium alarm sloeg omdat de vrouw niet op kwam dagen.

Afwijkende route

Natuurlijk is het een gek idee om met een overleden dierbare rond te rijden en het zal ook niet vaak gebeuren. Als je de grens over moet zijn er papieren nodig en onderweg moet het lichaam goed koel blijven. Wel gaat een laatste rit regelmatig langs plekken die belangrijk waren voor de overledene. Zo wordt de route van de kerk naar de begraafplaats iets persoonlijker.

Gepast voertuig

Ook het rouwvervoer kan iets heel persoonlijks zijn. Iemand die een sterke voorkeur voor een bepaald automerk had zou waarschijnlijk ook met een auto van dat merk vervoerd willen worden. Zo zou een ronkende diesel ook niet passen bij iemand die heel milieubewust leefde. Daarom hebben we nu bijvoorbeeld ook een hybride rouwauto voor een laatste stille en schone rit.

Roadtrip met overledene door Alaska

Alle verschenen blogs

Alle afscheidblogs

Een afscheid is belangrijk bij het verwerken van een verlies. Helaas verloopt niet ieder afscheid even goed.

Naar het overzicht
Meer informatie

Voorbereiding op de uitvaart

Uitvaart gedragscode

Hoe een uitvaart verloopt is mede afhankelijk van de houding en het gedrag van aanwezigen.

Lees meer
Meer informatie

Meer over afscheid

Afscheid

Het afscheid is een belangrijk onderdeel van het rouwproces en kan maar één keer plaatsvinden.

Naar het overzicht
Meer informatie