Skip to main content
Respectvolle houding bij uitvaart

‘Uitvaart niet meer te missen’

De uitvaart van je moeder bijwonen of een televisieprogramma presenteren in Australië? Robert ten Brink koos voor het laatste. Als bekende Nederlander lag zijn keuze natuurlijk onder een vergrootglas, maar hij zal zeker niet de enige zijn die voor dit dilemma komt te staan. Op afstand volgde hij de uitvaart met een video livestream, waarop ook zijn eigen speech werd voorgedragen door zijn vrouw. Zo nam hij aan de andere kant van de wereld afscheid van zijn moeder.

Door Frederik de Bonte

Mogelijkheden om een uitvaart op afstand bij te wonen zijn de afgelopen 10 jaar langzaam toegenomen. Eerst werd het online meeluisteren geïntroduceerd en met de komst van de webcam volgde -ook in de uitvaart- de live videostream. Dat duurde in deze traditionele markt misschien nog lang, maar nu we die drempel eenmaal over zijn zullen nieuwe ontwikkelingen ook in de uitvaart sneller geaccepteerd worden. Drones boven een begrafenisstoet? Waarom niet? Zeker als technologie door alles en iedereen gebruikt wordt zal ook de uitvaart gewoon volgen.

Virtuele begrafenis

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de mensen open staat voor virtual reality op de uitvaart. Deze technologie kan het in de toekomst mogelijk maken om je op afstand echt onderdeel te voelen van een uitvaart. 360 graden video betekent dat je zelf bepaalt waar je kijkt en wat je ziet. Met een bril en koptelefoon word je ook niet afgeleid door de omgeving en een uitvaart verdient natuurlijk ook de volle aandacht. Zo wordt de uitvaart op afstand eigenlijk nog persoonlijker. Ook voor aanwezigen kan zo’n videoverslag achteraf nog heel veel waarde hebben.

Technologische grens

Technologie op de uitvaart is een zegen, maar het heeft een schaduwzijde. Foto’s en video’s op grote schermen maken een uitvaart persoonlijker. Dat past helemaal bij deze tijd. In noodgevallen kan een liveverbinding met een uitvaart ook een zegen zijn, maar zodra het een excuus wordt om een uitvaart niet meer bij te hoeven wonen gaat het in mijn ogen mis. In deze tijd is iedereen op zichzelf gericht. Waarom een vrije dag nemen voor een uitvaart als je die ook online kunt zien? Persoonlijk zou ik graag zien dat een rouwproces weer meer een wij-proces wordt. Anders kunnen we in de toekomst een uitvaart net zo goed helemaal digitaal plaats laten vinden.

Afscheid vanuit huis met virtual reality

Alle verschenen blogs

Alle afscheidblogs

Een afscheid is belangrijk bij het verwerken van een verlies. Helaas verloopt niet ieder afscheid even goed.

Naar het overzicht
Meer informatie

Voorbereiding op de uitvaart

Uitvaart gedragscode

Hoe een uitvaart verloopt is mede afhankelijk van de houding en het gedrag van aanwezigen.

Lees meer
Meer informatie

Meer over afscheid

Afscheid

Het afscheid is een belangrijk onderdeel van het rouwproces en kan maar één keer plaatsvinden.

Naar het overzicht
Meer informatie