Skip to main content
Respectvolle houding bij uitvaart

'Zware' tijden voor de uitvaart

Aan het einde van 2015 overleed Andrés Moreno Sepúlveda. Deze Mexicaan was de dikste man ter wereld en woog op zijn ‘hoogtepunt’ 450 kilo. Misschien een extreem voorbeeld van overgewicht, maar obesitas is een groeiend probleem. De Wereldgezondheidsorganisatie verwacht in 2030 zelfs een obesitas-epidemie. Verdrietig genoeg lopen mensen met overgewicht een groot risico om te overlijden. De uitvaartbranche kan daardoor niet om deze ontwikkeling heen.

door Frederik de Bonte

Zo wordt begin dit jaar in Beverwijk een grote crematieoven in gebruik genomen voor lichamen tot 300 kilo. Voor extreme gevallen van overgewicht dus. Bij dat soort overlijdensgevallen komt de brandweer er vaak aan te pas om de overledene uit huis te halen. Ook de uitvaartkist wijkt dan af van de standaardmaat en moet vaak speciaal gemaakt worden. Omdat grote crematieovens niet altijd in de buurt zijn, is begraven in dit soort situaties een goed alternatief. Persoonlijk vind ik dat ook iets humaner dan een crematie in een enorme oven zonder herdenkingsruimte. Er hoeft dan alleen een iets ruimer graf gegraven te worden. Wel moet er extra aandacht zijn voor het daaltoestel dat de zwaardere kist in het graf laat zakken.

Zwaarder geschut

Toename van lichaamsgewicht heeft door de jaren heen al de nodige veranderingen teweeg gebracht binnen de uitvaartbranche. De stijging van onze gemiddelde lengte zorgde er al voor dat de standaard uitvaartkist langer werd. Als het gaat om gewicht dragen brancards tegenwoordig 275 kilo. In de uitvaart wordt sowieso gebruik gemaakt van sterkere materialen en zijn deuren van bijvoorbeeld rouwauto’s breder dan vroeger. Gelukkig voor ons geeft de Wereldgezondheidsorganisatie ook aan dat het aantal gevallen van obesitas in Nederland waarschijnlijk zal afnemen de komende jaren. Daardoor hoeft er de komende jaren niet veel meer te veranderen in de uitvaart.

Uitzonderlijke uitvaart

Zelf heb ik wel het idee dat de gevallen steeds extremer worden.Toch is het onze plicht om daar goed mee om te gaan. Tijdens een uitvaart In Italië zakte vorig jaar nog een overledene met overgewicht door de kist. Een onvergefelijke fout van de uitvaartverzorger natuurlijk. Persoonlijk maak ik sporadisch overledenen mee met extreem overgewicht. Nabestaanden geven het dan van tevoren zelf aan en omdat het niet regelmatig voorkomt bereiden we alles zorgvuldig voor. Uiteindelijk heeft ieder mens, dik of dun, recht op een mooi afscheid.

Brede doodskist voor overgewicht

Alle verschenen blogs

Alle afscheidblogs

Een afscheid is belangrijk bij het verwerken van een verlies. Helaas verloopt niet ieder afscheid even goed.

Naar het overzicht
Meer informatie

Voorbereiding op de uitvaart

Uitvaart gedragscode

Hoe een uitvaart verloopt is mede afhankelijk van de houding en het gedrag van aanwezigen.

Lees meer
Meer informatie

Meer over afscheid

Afscheid

Het afscheid is een belangrijk onderdeel van het rouwproces en kan maar één keer plaatsvinden.

Naar het overzicht
Meer informatie