Skip to main content
Respectvolle houding bij uitvaart

‘Album of livestream als afscheid'

Voor veel mensen is het jaartal 2016 nog wennen, maar inmiddels is het voor een aantal bekendheden het jaar van afscheid gebleken. Denk alleen al aan David Bowie, Lemmy Kilmister van Motörhead en René Angélil, de manager en partner van Celine Dion. Als uitvaartmanager had ik natuurlijk extra aandacht voor hoe het afscheid van deze personen eruit zag. Waar bij David Bowie behalve zijn ziekte ook de crematie een groot geheim was kon je in de andere gevallen de uitvaart live volgen. Wat is de gedachte achter deze verschillende keuzes?

Door Frederik de Bonte

Het overlijden van David Bowie heeft erg veel mensen aangesproken. Met name omdat bijna niemand wist dat hij ongeneeslijk ziek was. Zelf had hij daardoor alle tijd en rust om zijn afscheid te regisseren. Het werd een muzikaal afscheid met een laatste album vlak voordat hij stierf. Zijn uitvaart mocht geen gedoe worden. Hij wilde herinnerd worden om zijn muziek en het album was een afscheidscadeau aan zijn fans. Zelfs familie en vrienden waren niet aanwezig bij zijn crematie. Geen bedevaartsoord zoals Graceland van Elvis, maar fans hebben er vrede mee.

Openbare tranen

Het afscheid van Bowie, die erg gesteld was op zijn privéleven, is niet te vergelijken met die van Lemmy Kilmister en René Angélil. Hoewel het afscheid van de oud-frontman van Motörhead alleen werd bijgewoond door familie en vrienden, konden fans over de hele wereld via een livestream meekijken. Zijn overlijden kwam plotseling en dus moesten nabestaanden snel keuzes maken. De technologie was in dit geval de oplossing. Celine Dion was juist weer erg open rondom de staatsbegrafenis van haar man. Hij was net als Bowie al lange tijd ziek, maar regelde zelf een groot afscheid. In de aanloop er naartoe was elke stap van de zangeres te volgen en ook beelden van begrafenis zelf lieten met foto’s en een livestream niets aan de verbeelding over.

Massale steun

Het is heel bijzonder om te zien hoe er met het overlijden van drie wereldberoemde mensen zo verschillend wordt omgegaan. Of het overlijden nu onverwachts kwam of niet, de uitvaart paste bij hoe de personen in het leven stonden. Dit persoonlijke zien wij natuurlijk ook bij minder bekende mensen terug. Overlijdt iemand die midden in het leven staat, dan komen er veel mensen hun steun betuigen. Nabestaanden voelen zich dan ook echt gedragen door de menigte. Wordt het bewust klein gehouden? Dan is daar een persoonlijke reden voor. Toch moet iedereen die dat wil de kans krijgen om afscheid te nemen. Of dat nou met een album of een livestream is.

Afscheid van de man van Celine Dion

Alle verschenen blogs

Alle afscheidblogs

Een afscheid is belangrijk bij het verwerken van een verlies. Helaas verloopt niet ieder afscheid even goed.

Naar het overzicht
Meer informatie

Voorbereiding op de uitvaart

Uitvaart gedragscode

Hoe een uitvaart verloopt is mede afhankelijk van de houding en het gedrag van aanwezigen.

Lees meer
Meer informatie

Meer over afscheid

Afscheid

Het afscheid is een belangrijk onderdeel van het rouwproces en kan maar één keer plaatsvinden.

Naar het overzicht
Meer informatie