Skip to main content
Respectvolle houding bij uitvaart

Zo voorkom je ruzie op de uitvaart

Een grote vechtpartij tijdens een uitvaart in Moskou met doden tot gevolg. Het is in Nederland niet voor te stellen, maar ook hier komen ruzies tijdens de uitvaart voor. Uit onderzoek blijkt dat we agressie het meest ongepast vinden op een uitvaart. Om het afscheid van een dierbare respectvol en mooi te laten verlopen moeten alle aanwezigen daarom bewust met ruzies en irritaties omgaan.

Door Frederik de Bonte

Het is allereerst belangrijk om spanningen op de uitvaart voor te zijn. Zodra we bij het voorbereiden van een begrafenis of crematie merken dat nabestaanden niet met elkaar door één deur kunnen zoeken we naar een oplossing. Dat kan een apart moment van afscheid nemen zijn of een uitvaart in besloten kring. Als het nodig is met een rouwkaart achteraf om alle risico’s uit te sluiten. Natuurlijk hopen we alles in goed overleg te kunnen doen, maar sommige relaties zijn zo verstoord dat we met zoiets gevoeligs als een uitvaart het zeker voor het onzekere nemen.

Tot 10 tellen

Natuurlijk zijn spanningen op een uitvaart niet altijd te vermijden. Toch gaat het bijna nooit mis omdat mensen zich toch ook een beetje schamen voor ruzie. Als uitvaartverzorger zouden we ook pas ingrijpen als er sprake is van geweld. Financiële zaken rondom een uitvaart willen ook nog wel eens een rol spelen. Ook op dat gebied moeten we dus van tevoren de goede vrede bewaren.

Sociale controle

Behalve directe betrokkenen kunnen ook belangstellenden een uitvaart negatief beïnvloeden. Denk daarom aan gepaste kleding, maar houd vooral je omgeving goed in de gaten. Geen luidruchtige gesprekken, niet te vrolijk zijn en zeker niet gaan staan bellen als het geen noodgeval is. Daar mogen we elkaar ook best op aanspreken. Een beetje sociale controle op de uitvaart moet kunnen.

Op de begrafenis van Bobbi Kristina Brown werd een speech onderbroken door boze familie

Alle verschenen blogs

Alle afscheidblogs

Een afscheid is belangrijk bij het verwerken van een verlies. Helaas verloopt niet ieder afscheid even goed.

Naar het overzicht
Meer informatie

Voorbereiding op de uitvaart

Uitvaart gedragscode

Hoe een uitvaart verloopt is mede afhankelijk van de houding en het gedrag van aanwezigen.

Lees meer
Meer informatie

Meer over afscheid

Afscheid

Het afscheid is een belangrijk onderdeel van het rouwproces en kan maar één keer plaatsvinden.

Naar het overzicht
Meer informatie