Skip to main content
Respectvolle houding bij uitvaart

Rouwstoet valt rauw op je dak

Het afgelopen jaar is de rouwstoet regelmatig in het nieuws geweest. Mede dankzij verontruste uitvaartleiders die hun hart luchtten op Facebook. Het woord respect viel daarbij vaak en dat is begrijpelijk. Toch is het niet zo zwart-wit als het soms lijkt. Hoe vaak kom je nu een rouwstoet tegen onderweg? Hoe snel heb je door dat het om een rouwstoet gaat? En wat moet je dan doen?

Door Frederik de Bonte

Zo’n 30 jaar geleden reageerden voorbijgangers heel anders op een rouwstoet dan nu. Ze stapten van hun fiets, zetten de hoed af en gaven een knikje uit blijk van respect. In 2017 zal je dat niet zo snel meer zien. Het straatbeeld is veel drukker en mensen hebben meer haast. Het is daarom ook lastig om nog met paard en koets over straat te gaan of lopend een stoet te begeleiden.

Menselijk

De dagelijkse hectiek nemen mensen mee de weg op. Er ontstaat een verkeersinstinct dat niet berekend is op een rouwstoet. Ik heb nog steeds het vertrouwen dat het merendeel respect op kan brengen voor de laatste rit van een overledene. Maar je kunt het weggebruikers niet kwalijk nemen dat ze de rouwauto of één van de 10 personenauto’s uit de stoet wel eens over het hoofd zien.

Nieuwe rouwstoet

Als de situatie erom vraagt moet ook de rouwstoet zich aanpassen. Het begint natuurlijk met goede chauffeurs die de rouwstoet leiden. Daarachter zijn lange volgauto’s met vlaggetjes beter herkenbaar voor weggebruikers dan gewone personenauto’s. Ook kan verkeersbegeleiding een oplossing zijn. Zo is de situatie voor iedereen direct duidelijk en kan de rouwstoet ook in 2017 met een gerust hart de weg op.

De rouwstoet van Lifetri uitvaartverzekeraar

Alle verschenen blogs

Alle afscheidblogs

Een afscheid is belangrijk bij het verwerken van een verlies. Helaas verloopt niet ieder afscheid even goed.

Naar het overzicht
Meer informatie

Voorbereiding op de uitvaart

Uitvaart gedragscode

Hoe een uitvaart verloopt is mede afhankelijk van de houding en het gedrag van aanwezigen.

Lees meer
Meer informatie

Meer over afscheid

Afscheid

Het afscheid is een belangrijk onderdeel van het rouwproces en kan maar één keer plaatsvinden.

Naar het overzicht
Meer informatie