Skip to main content
Respectvolle houding bij uitvaart

Risicomijdend volk

Het Nibud kwam laatst met een opvallend persbericht: Nederlanders schatten de kosten van een uitvaart te laag in.

Door Frederik de Bonte

Hoewel Nederlandse volgens het Nibud de uitvaartkosten te laag inschatten heeft 70% van de Nederlanders wel een uitvaartverzekering. Het grootste gedeelte weet alleen niet wat voor verzekeringen en voor hoeveel. Dit is voor een deel ook mijn ervaring. Al stel ik wel wat vraagtekens bij het onderzoek van Nibud.

Wellicht hebben ze zich toch wat te veel laten leiden door de sponsor van het onderzoek, want wat ik storend vind is dat het Nibud wisselend over uitvaartverzekeringen schrijft. Enkele jaren geleden vonden ze uitvaartverzekeringen onnodig en de prijzen in de uitvaartbranche te duur. Nu moeten uitvaartverzekeraars meer voorlichten. Hoewel dit een nobel steven is, is de praktijk grilliger.

Aparte verzekering

Een uitvaartverzekering is een aparte verzekering; eentje die namelijk altijd uitkeert. Ook zien we grote verschillen met het buitenland. In België zijn uitvaart vaak goedkoop en in Duitsland werd het tot voor kort via de ziektekostenverzekering betaald. Nederlanders zijn erg risicomijdend als het om grote onverwachte uitgaven gaat. Daarom kennen wij ook zoveel verschillende verzekeringen.

Risicomijdend maar niet geïnteresseerd

Nederlanders zijn dus graag goed verzekerd. En hier ligt het probleem, want vaak willen ze niet bezig zijn met hun uitvaart. Zeker niet als ze nog jong en gezond zijn. En als ze dan een uitvaartverzekering nemen, willen ze zo weinig mogelijk omkijken naar hun polis. En wie kun je dat ook kwalijk nemen? Dit maakt het dat veel mensen niet precies weten wat voor verzekering ze hebben en voor hoeveel.

Dilemma van de kosten

Voor veel mensen kan een uitvaartverzekering nuttig zijn. Zeker als er niet veel spaargeld is. Maar er spelen nog meer zaken, waar het Nibud aan voorbij gaat. In mijn vorige blog vertelde ik al dat je niet zomaar prijzen van uitvaarten kunt vergelijken. Wel moet je goed kijken naar wat je wilt. Maar wensen veranderen natuurlijk ook, zeker tijdens de lange looptijden van een uitvaartverzekering.

De praktijk

Ik kom inderdaad vaak tegen dat mensen onderverzekerd zijn. Oververzekerd trouwens ook. Zeker bij een natura verzekering is dat zonde. Dus wat moet je doen om ervoor te zorgen dat je een uitvaart kunt betalen. Het beste is natuurlijk wel elk jaar even kijken of je nog genoeg geld hebt voor een uitvaart of voldoende bent verzekerd, maar dat is niet leuk. Ik denk dat het prima is om eens in de zoveel jaar te kijken naar de actuele uitvaartkosten en je financiële situatie. Hier hoef je echt geen zware berekeningen te maken. Zo lang het maar een beetje klopt. Of een uitvaartverzekeraar kiezen die dit voor je doet. En een goede uitvaartverzorger zal er altijd voor zorgen dat de kosten en middelen op een lijn komen.

Verzekerd?

De eeuwige jeugd

Wij Nederlanders verzekeren ons suf. We zijn een risicomijdend volkje dus.

Lees meer
Meer informatie

De Postcode Loterij als uitvaartverzekering

Vorige week beweerde consumentpsycholoog Patrick Wessels dat uitvaartverzekeraars hun klanten gijzelen.

Lees meer
Meer informatie

Overlijden tijdens de ‘feestdagen’

Helaas overlijden er natuurlijk ook mensen rondom en tijdens de feestdagen.

Lees meer
Meer informatie