Skip to main content
Respectvolle houding bij uitvaart

Gevaren van een kunstmatige geest

In Rusland heeft een vrouw een app ontwikkelt waarmee ze met haar overleden vriend kan chatten. Doordat ze duizenden berichten van hem heeft gebruikt voor de ontwikkeling van de app, verlopen de gesprekken erg realistisch. Zo praat ze voor haar gevoel nog regelmatig met haar overleden vriend. De vraag is of dit goed is voor de rouwverwerking. Hij komt er namelijk niet mee terug.

Frederik de Bonte

Bij een uitvaart verdwijnt het lichaam van een overleden persoon. Herinneringen blijven in de vorm van foto’s, video’s of social media die in stand worden gehouden. Het past bij de tijd waarin we het afscheid willen verzachten. De dood wordt betrekkelijker maar hoort nog altijd bij het leven. Totdat we bij het punt komen waarop we overledenen na gaan bootsen om de ‘geest’ in leven te houden.

Onvervangbaar

Een overlijden kan zo’n grote schok teweeg brengen dat nabestaanden alles aangrijpen om hun dierbare terug te krijgen. Een levensechte chat is een eerste stap, maar wat als dat zich door ontwikkelt tot een stem of zelfs een soort robot? Het zal een overledene nooit helemaal kunnen vervangen. In de tussentijd heeft het ongetwijfeld wel invloed op de rouwverwerking.

Afscheid overbodig

In mijn ogen is alle technologie die herinneringen aan overledenen in stand houdt positief. Het helpt bij het verwerken van een verlies. Het in standhouden van een geest gaat mij een stap te ver. Je hoeft dan namelijk geen afscheid te nemen en dat is gevaarlijk. Op dat moment creëer je een fictieve werkelijkheid. Een recreatie past gewoon niet bij het leven. Hoe graag we dat ook zouden willen.

Appen met overleden persoon

Alle verschenen blogs

Alle afscheidblogs

Een afscheid is belangrijk bij het verwerken van een verlies. Helaas verloopt niet ieder afscheid even goed.

Naar het overzicht
Meer informatie

Voorbereiding op de uitvaart

Uitvaart gedragscode

Hoe een uitvaart verloopt is mede afhankelijk van de houding en het gedrag van aanwezigen.

Lees meer
Meer informatie

Meer over afscheid

Afscheid

Het afscheid is een belangrijk onderdeel van het rouwproces en kan maar één keer plaatsvinden.

Naar het overzicht
Meer informatie