Skip to main content

Een laatste poets

Frederik de Bonte

Op 16 juni overleed de oud-bondskanselier van Duitsland Helmut Kohl. Hij wordt gezien als de vader van de hereniging van Duitsland. Hoewel hij een grote rol heeft gespeeld in de Duitse geschiedenis, komt er op zijn eigen verzoek geen staatsbegrafenis.

Helmut Kohl

Er wordt beweerd dat hij dit niet wilde uit wraak tegenover de huidige president, die hierdoor geen grote rol krijgt bij zijn uitvaart. Kohl zag hem namelijk als politieke vijand. Ook wil hij niet in het familiegraf. Vermoedelijk omdat hij geen goede band meer had met zijn familie, waaronder zijn zoons.

Mooie en minder mooie kanten

Dit is natuurlijk een uitzonderlijke situatie, maar wraak, boosheid of irritaties komen bij de beste families voor. Als uitvaartleider krijg je dit vaak mee. Je krijgt namelijk een intieme kijk in iemands leven, ook op de minder mooie kanten.  En die kunnen een uitvaart soms bepalen. Wanneer de overledene zelf bepaalde mensen niet op zijn uitvaart wilde, is dit natuurlijk vrij duidelijk. Maar het is vooral lastig als het tussen sommige nabestaanden niet botert. Hier probeer je als uitvaartleider in te bemiddelen. Toch moet je hier niet te ver in gaan. Soms zit de emotie gewoon te diep. En dan is het beter om de uitvaart zo soepel mogelijk te laten verlopen. 

Onenigheid

Onenigheid kan allerlei vormen aannemen; van mensen die elkaar niet willen zien op de uitvaart tot ruzie over de invulling. Daarom is het ook belangrijk om wensen van tevoren kenbaar te maken, zodat dit altijd duidelijk is. Gelukkig wordt het zelden echt vervelend. Vaak is het voldoende om bepaalde mensen niet naast elkaar te zetten. Daarbij wint de redelijkheid bijna altijd. Zo zullen sommige bezoekers zelf wat op de achtergrond blijven wanneer ze weten dat het niet door iedereen wordt gewaardeerd dat ze er zijn. Of vinden nabestaanden een compromis.

Samenbrengen

Soms kan een uitvaart ook helpen om mensen juist weer bij elkaar te brengen. Vaak is het voor het eerst dat nabestaanden weer samen moeten werken. Ze willen vaak namelijk wel een mooie uitvaart voor de overledene. Ook kan het verdriet soms een heelmeester zijn. Niettemin moet je als uitvaartbegeleider beseffen dat is een uitvaart natuurlijk niet zaligmakend is. Dit werkt meestal alleen als er geen grote problemen zijn. Of als sommige familieleden elkaar gewoon uit het oog zijn verloren. Zo was er laatst een familie waarvan de kinderen over de hele wereld waren uitgewaaierd. Die zagen elkaar voor eerst weer bij een uitvaart. Ik vond het heel leuk om te zien hoe zij herinneringen ophaalden en weer met elkaar in contact kwamen. Ik weet zeker dat, dat zo is gebleven.