Skip to main content
Respectvolle houding bij uitvaart

Feestdagen van verdriet

Het meest bizarre dat ik tijdens mijn loopbaan in de uitvaart meemaakte was een onverwacht overlijden op oudejaarsavond. Youp van t’ Hek was op televisie, de oliebollen stonden op tafel maar de sfeer was natuurlijk alles behalve feestelijk. De nabestaanden beseften het verlies nog maar half en het vuurwerk barstte om 12 uur gewoon los. Een bijzonder aangrijpend moment.

Door Frederik de Bonte

Zeker bij een onverwacht overlijden op bijzondere dagen is de schok groot. Mensen hebben plannen gemaakt, kijken ergens naar uit en dan komt alles ineens in een ander daglicht te staan. Dat de rest van de wereld wel gewoon feest viert kan behoorlijk confronterend zijn. Daarom probeer je als uitvaartverzorger extra aandacht te hebben voor de plannen die de familie had. Soms gaan die natuurlijk ook gewoon door. Zo zat ik toevallig een keer met kerst in een restaurant waar de foto van een overledene op tafel stond. De stoel was leeg maar er was gereserveerd en dus besloot de familie toch te gaan. Voorafgaand aan het diner stonden ze stil bij het overlijden en kwam er even een bijzonder soort rust over het hele restaurant.

Zon- en feestdagen

Naast de emoties die komen kijken bij een overlijden rondom de feestdagen, zijn er ook praktische gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan de rouwkaarten die samen met de stapels kerstkaarten in korte tijd bezorgd moeten worden. Ook heeft het invloed op de planning van de uitvaart. Een begrafenis of crematie op eerste kerstdag is vaak uitgesloten. Stel dat het al mogelijk zou zijn: dan is het maar de vraag of belangstellenden hun plannen voor die dag afblazen om erbij te zijn. Een uitvaart moet volgens de wet binnen zes werkdagen na overlijden plaatsvinden. Zon- en feestdagen tellen dus niet mee waardoor nabestaanden ook op dat soort momenten voldoende tijd hebben voor het regelen van de uitvaart.

Overlijden op dag van de liefde

In mijn persoonlijke kring maakte ik het overlijden van mijn opa mee op Valentijnsdag. Het romantische etentje met mijn vriendin heb ik geannuleerd en de bos bloemen is nooit opgehaald. Die dag ging echt aan me voorbij. Net als de kerst dat mijn oma in het ziekenhuis lag. Omdat ze op de intensive care lag waren er geen kerstversieringen en heb ik zelf maar even kerstmuziek opgezet. Zo was het daar toch nog een beetje kerst.

Kerstengeltje in de boom