Skip to main content
Respectvolle houding bij uitvaart

Een (on)waardig afscheid

Frederik de Bonte

Afgelopen maand was er verontwaardiging in de VS, omdat een veteraan zonder kist werd opgebaard. De reden: er was te weinig geld. De foto die door familieleden werd verspreid via sociale media, wekte duizenden woedende reacties op. De uitvaartondernemer was zich van geen kwaad bewust. Alles was volgens hem in overleg met de familie gegaan.

Voorzichtig schatten

Natuurlijk zou je willen dat geld nooit een rol speelt bij een uitvaart. Maar helaas kom ik natuurlijk ook wel eens in een situatie terecht waarin er toch op de uitgaven moet worden gelet. In hun verdriet zijn nabestaanden geneigd hier dan niet aan te denken. Dan is het belangrijk om verwachtingen te sturen. Ik probeer altijd gelijk in te schatten wat haalbaar is. En nog belangrijker, ik maak de kosten ook direct bespreekbaar. Dat klinkt misschien wat cru, maar zo voorkom je teleurstellingen achteraf. En bespaar je de nabestaanden veel problemen. Ook dat hoort bij mijn vak.

Gemeentelijke uitvaarten

Natuurlijk raad ik iedereen aan om bij leven al te regelen dat er genoeg geld is voor een uitvaart. Maar soms is dat lastig. Het leven kan duur zijn. Gelukkig komen tragische situaties als die in de VS niet zo snel voor in Nederland. Vaak leggen vrienden of, bijvoorbeeld, een kerkgemeenschap geld bij. Mocht er echt geen geld zijn, dan betaalt de gemeente. Hoeveel verschilt per gemeente. Bij ons in Ede kunnen we er een standaard uitvaart van doen. Helaas mogen wij dan ook niet veel afwijken van wat de gemeente ons voorschrijft. Zo mag er dan officieel geen uitvaartdienst zijn bijvoorbeeld.

Een beetje extra

Wat wij dan wel altijd doen, is zoeken naar oplossingen om een uitvaart toch iets extra’s te geven. Zo kunnen we proberen een kist voor een zachte prijs in te kopen. Maar vaker nog zit de oplossing in kleinere dingen. Zo kwamen er eens toch 100 mensen bij het graf van een overledene, ondanks dat er geen officiële dienst was. Deze waren via sociale media uitgenodigd. Dat vond ik erg indrukwekkend. Ook is er bij ons eens iets misgegaan bij de bestelling van gebakjes voor een high tea. Deze hebben we toen geserveerd bij een uitvaart waar op de kosten moest worden gelet. De nabestaanden waren tot tranen geroerd. En dat vind ik het meest belangrijk; dat mensen met een goed gevoel terugkijken op een uitvaart, niet hoeveel deze heeft gekost.

Opbaring zonder kist

Foto van de veteraan die zonder kist werd opgebaard

Bron: Facebook

Alle verschenen blogs

Alle afscheidblogs

Een afscheid is belangrijk bij het verwerken van een verlies. Helaas verloopt niet ieder afscheid even goed.

Naar het overzicht
Meer informatie

Voorbereiding op de uitvaart

Uitvaart gedragscode

Hoe een uitvaart verloopt is mede afhankelijk van de houding en het gedrag van aanwezigen.

Lees meer
Meer informatie

Meer over afscheid

Afscheid

Het afscheid is een belangrijk onderdeel van het rouwproces en kan maar één keer plaatsvinden.

Naar het overzicht
Meer informatie