Skip to main content
Respectvolle houding bij uitvaart

Een (on)persoonlijk afscheid

Op 22 april overleed de Italiaanse wielrenner Scarponi tijdens een ongeluk. Hij werd begraven in zijn wieleroutfit. Voor mij is dat het toonbeeld van een persoonlijke uitvaart. Hetgeen waar hij zijn leven aan weidde, kreeg hierdoor een centrale plek op zijn afscheid.

Frederik de Bonte

Er wordt vaak gezegd dat uitvaarten steeds persoonlijker worden. De uitvaart Michele Scarponi en hoe hij werd begraven in z'n wieleroutfit is hiervan een goed voorbeeld. Dat is natuurlijk positief, tenzij het doorslaat en daardoor juist onpersoonlijk wordt.

Persoonlijk

Een persoonlijk afscheid is van alle tijden. Dit is volgens mij niet meer of minder geworden in de loop der jaren. De vraag is echter wat je onder persoonlijk verstaat. Persoonlijke aandacht van de uitvaartverzorger? Een persoonlijke uitvaart die bij de overledene past? Of juist bij het verdriet van de nabestaanden? ‘Persoonlijk’ heeft dus meerdere vormen , zoals een gesprek aan de keukentafel, maar ook een digitale grafsteen, een groene uitvaart, bepaalde muziek of zelfs de bitterballen.

Eigen invloed

Wat wel in ontwikkeling is, zijn de mogelijkheden om een uitvaart persoonlijker te maken. Er is steeds meer keuze. Vroeger was een afscheid vaker ook ingetogen. Nu zie je steeds meer dat mensen juist meer willen laten zien. Technologie speelt daar natuurlijk een belangrijke rol in. Nabestaanden maken daar gebruik van, maar bepalen de inhoud nog altijd zelf. En dat is tegenwoordig niet altijd meer zo bij techniek.

Perfecte uitvaart

Technologie bepaalt steeds meer voor ons. Zo zorgen algoritmes ervoor dat wat we online te zien krijgen wat bij ons past. Dat gebeurt op basis van ons gedrag op bijvoorbeeld social media. Daarom krijg je advertenties te zien van artikelen waar je net naar hebt gezocht op Google. Of zorgt Facebook ervoor dat je berichten krijgt die jij interessant vindt. Je zou kunnen zeggen dat zo’n algoritme ook gebruikt kan worden om de perfectie uitvaart voor iemand samen te stellen. Het zou nabestaanden een hoop lastige keuzes schelen. Maar of zij zich dan nog persoonlijk betrokken voelen bij het afscheid is dan natuurlijk de vraag.

Michele Scarponi in het outfit van Astana. De kleuren waarin hij werd begraven. (bron; Rob Schleiffert)