Skip to main content
Respectvolle houding bij uitvaart

Kaf en koren

Tijdens de crisis kwamen er veel zzp’ers bij in de uitvaartbranche. Ik sta hier dubbel in.

Door Frederik de Bonte

In juli maakt het CBS bekend dat het aantal zzp'ers in de uitvaartbranche blijft toenemen, ook al is de crisis voorbij. Ons bedrijf is natuurlijk ooit ook zo begonnen. Bovendien zitten er heel veel goede nieuwe uitvaartverzorgers bij die voor vernieuwing zorgen. Maar ik maak me soms ook wel zorgen over de kwaliteit van de uitvaartzorg.

Zzp'ers in de uitvaartzorg

Geen beschermd beroep

Ik wil niet zeuren over extra concurrentie door nieuwkomers. Concurrentie houdt je scherp en is ook goed voor consumenten. Bovendien werken wij ook vaak samen met zzp’ers. Maar… uitvaartverzorger is geen beschermd beroep. Iedereen mag het dus worden, ook al heb je geen ervaring of opleiding. Over deze groep maak ik me wel zorgen. Door hun zelfstandigheid leren ze het vak dan ook niet van een ervaren uitvaartverzorger. En hoe goed hun bedoelingen dan ook zijn, er kan dan veel mis gaan.

Wet- en regelgeving

Een overlijden en een uitvaart zijn aan bepaalde wetten, regels en protocollen gebonden. Hier moet je je als uitvaartverzorger aan houden. Als je die niet kent, kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Ook ben je als zelfstandige vaak beperkt. Niet elke uitvaart is hetzelfde. Als je meer mensen in dienst hebt, kun je vaker iemand sturen die een klik heeft met de nabestaanden. Ook stappen veel zzp’ers in met een soort ‘romantisch’ beeld van het vak en zien ze alleen de mooie kanten, zoals het helpen van nabestaanden. Natuurlijk is dit nobel, maar je komt als uitvaartverzorgers kom je ook met minder mooie kanten in aanraking. Daar moet je mee om kunnen gaan.

Oplossing

Ik vind het lastig om een goede oplossing hiervoor te vinden. Vooral omdat er ook veel goede nieuwe uitvaartverzorgers bij zijn gekomen. En het is belangrijk dat we het voor nieuwe mensen ook niet te moeilijk maken. Natuurlijk is het volgen van de opleiding een goede basis. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik deze opleiding zelf niet heb gedaan. Ik ben echter wel geboren in een familie van uitvaartverzorgers en werk al ruim 10 jaar binnen het bedrijf. Ik ben goed begeleid in het begin en heb inmiddels veel ervaring. En dan is een opleiding niet per se nodig. Ik denk dat we de kwaliteit daarom het beste kunnen regelen met een controlerend instituut.

Keurmerken

Er zijn al veel keurmerken in de uitvaartzorg. Ik ben niet van al deze keurmerken gecharmeerd. Ze stellen vaak te weinig eisen of zijn soms zelfs niet meer dan een formaliteit. Ik zou daarom pleiten voor een serieus instituut dat nieuwe, maar ook bestaande uitvaartverzorgers periodiek keurt. Ik denk dat je op deze manier toch genoeg ruimte geeft aan nieuwkomers, maar je scheidt wel direct het kaf wel van het koren. En dat is toch belangrijk voor een branche als deze.