Skip to main content
Respectvolle houding bij uitvaart

Overlijden tijdens de ‘feestdagen’

Helaas overlijden er natuurlijk ook mensen rondom en tijdens de feestdagen.

Door Frederik de Bonte

Kerst en oud en nieuw geven voor nabestaanden een aparte rand aan een overlijden. Daarnaast zorgen de feestdagen voor praktische problemen. In 2017 was er een lange periode dat er geen uitvaarten konden plaatsvinden. Dit maakt het plannen natuurlijk lastig. Een terugkerend probleem is de rouwpost.

Als uitvaartverzorger houd je hier zoveel mogelijk rekening mee. Daarom zorgen we ervoor dat nabestaanden de kaarten zo snel mogelijk versturen. Vaak helpen we dan zelf mee met het insteken en postzegels plakken. Ook wijzen we ze natuurlijk op de digitale mogelijkheden.

Drukte

Vooral de periodes voor en na Kerst zijn erg druk. Het is moeilijker om te reserveren bij crematoria en begraafplaatsen. De uitvaarten stapelen zich dan een beetje op om het wat oneerbiedig te zeggen. Ook de rouwkamers in ons uitvaartcentrum zijn dan meer bezet. We proberen daarom nabestaanden te bewegen om hun geliefde thuis op te baren. Dit wil echter niet iedereen. Vooral tijdens feestdagen vinden mensen dat soms juist een raar idee. En dat begrijp ik natuurlijk ook. Want de feestdagen zorgen voor een aparte sfeer bij een overlijden.

Geen feestdagen

De feestdagen zijn natuurlijk compleet verpest voor nabestaanden. Wat een fijne tijd had moeten zijn, is nu een periode van rouw. En vaak blijft dat in de jaren erna ook nog zo. Niettemin proberen wij nabestaanden wel te bewegen om toch stil te staan bij de feestdagen. Het positieve eraan is namelijk dat veel mensen vrij zijn. Hierdoor is er meer tijd en ruimte voor nabestaanden om elkaar op te zoeken en samen te rouwen. Dat helpt enorm bij de verwerking. Ook zien veel mensen iets bijzonder en symbolisch in een overlijden rondom te feestdagen. Dat kan ook helpen.

Werken tijdens de feestdagen

Als familie zorgen wij er wel voor dat ook wij gewoon Kerst en oud en nieuw vieren. Wel hebben we een rooster waardoor nabestaanden ons ook tijdens de feestdagen altijd kunnen bereiken. En dat levert soms aparte situaties op. Zo kreeg ik een keer een oliebol mee toen ik iemand kwam ophalen die op oudejaarsdag was overleden. Dat voelt dan toch best apart.

Uitvergroot

Toch merk ik dat veel nabestaanden tijdens deze periode ook rekening met ons houden. Heel vaak krijg ik te horen van nabestaanden: “Jullie hebben ook Kerst, dat komt erna wel.” Dat vind ik vertederend. En dat maakt voor mij deze feestdagen speciaal. Vaak worden emoties nog iets meer uitvergroot; het verdrietige wordt verdrietiger, maar hier staat tegenover dat er ook veel troost valt te vinden tijdens de feestdagen.

Lichtje tijdens de feestdagen

De eeuwige jeugd

Wij Nederlanders verzekeren ons suf. We zijn een risicomijdend volkje dus.

Lees meer
Meer informatie

De Postcode Loterij als uitvaartverzekering

Vorige week beweerde consumentpsycholoog Patrick Wessels dat uitvaartverzekeraars hun klanten gijzelen.

Lees meer
Meer informatie

Overlijden tijdens de ‘feestdagen’

Helaas overlijden er natuurlijk ook mensen rondom en tijdens de feestdagen.

Lees meer
Meer informatie