Skip to main content
Respectvolle houding bij uitvaart

De eeuwige jeugd

Wij Nederlanders verzekeren ons suf. We zijn een risicomijdend volkje dus.

Bereken wat een eerlijke uitvaartverzekering kost

  • Premie o.b.v. lokale kosten
  • Kinderen tot 18 jaar gratis
  • Polis kosteloos aanpassen
Door Frederik de Bonte

Wij Nederlanders verzekeren ons suf. We zijn een risicomijdend volkje dus. Maar dit begint te veranderen. Ik zie steeds vaker mensen zonder uitvaartverzekering. En daar vallen me een paar dingen bij op.

Meer gemeentelijke uitvaarten

De lagere verzekeringsbereidheid heeft zichtbaar negatieve gevolgen. Er zijn steeds vaker mensen met erg weinig geld voor een uitvaart. Nu heb ik vaker besproken dat er ook met een meer bescheiden budget echt wel genoeg mogelijkheden zijn om een mooie uitvaartdienst te organiseren. Niettemin nemen de ‘eenzame uitvaarten’ de afgelopen jaren ook toe. Dit zijn uitvaarten die door de gemeente worden betaald omdat er niet genoeg geld is.

Verschillen in groepen

Er zijn grote verschillen tussen bepaalde groepen. Maar de meeste opvallende is wel dat er een enorm generatieverschil is. Jongeren verzekeren zich niet meer. Dit is altijd wel zo geweest, want veel verzekeringen zijn namelijk voor zaken die pas later in het leven spelen. Maar zelfs generaties, die eigenlijk wel bepaalde verzekeringen nodig hebben, lijken hier niet meer voor te porren. Bijvoorbeeld de generaties uit de jaren 70 en 80. Zelf ben ik niet anders. Ik ben 28 en ben zo minimaal mogelijk verzekerd.

Waar komt de lage verzekeringsbereidheid vandaan?

Ik vraag me af waardoor ‘jongeren’ zo weinig interesse hebben in verzekeringen. Ik zie vaak dat ze het nut er niet meer van inzien. Waar de babyboomers het wellicht nog van huis uit meekregen, is het nu niet meer vanzelfsprekend. Komt dit omdat het overgrote deel van de Nederlandse bevolking volledig in de verzorgingsstaat is opgegroeid en we gewend zijn dat alles voor ons geregeld is? Zijn jongeren inderdaad meer individualistisch, zoals vaak wordt beweerd? Of is het juist andersom? Hebben de oudere generaties op te grote voet geleefd? Of een te onrealistische beeld geschapen? Jongeren krijgen dagelijks te horen dat hun pensioenen niet meer zeker zijn, dat de zorgkosten niet te betalen zijn. Kortom, dat veel zekerheden die we nu nog hebben niet meer zo zeker zijn. Waarom zou je dan überhaupt nog een verzekering afsluiten? Dan kun je beter zelf sparen misschien. Of wellicht worden ze er juist apathisch van. Er zijn toch geen zekerheden meer, dus we zien het wel als er wat gebeurt.

Gevolgen van minder verzekeringsbereidheid

In mijn werk krijg ik natuurlijk alleen met de gevolgen van het niet hebben van een uitvaartverzekering te maken. Daar zie ik dus al dat het negatief uitpakt. Maar er zijn meer verzekeringen, die allemaal een vorm van pech dekken voor degene die deze pech overkomt, zoals de zorgverzekering. Doordat het voor nieuwe generaties blijkbaar niet meer vanzelfsprekend is om je te verzekeren, versterken de negatieve gevolgen zich steeds meer. Er zijn steeds minder verzekerden die gezamenlijk risico’s dragen, doordat er geen nieuwe verzekerden bijkomen en oudere mensen vaker een beroep doen op een verzekering en dus uitkering, moeten de premies steeds verder omhoog. Daardoor wordt verzekeren nog minder aantrekkelijk. Ik ben bang dat we daardoor in een steeds egocentrischer land komen te wonen, waar de uitvaarten letterlijk steeds eenzamer worden voor een steeds grotere groep.

Omdat te veranderen moeten we weten wat de redenen zijn. Ik nodig dan ook iedereen uit om zijn gedachten hierover te delen.

risicomijdend? Pleister erop!

De eeuwige jeugd

Wij Nederlanders verzekeren ons suf. We zijn een risicomijdend volkje dus.

Lees meer
Meer informatie

De Postcode Loterij als uitvaartverzekering

Vorige week beweerde consumentpsycholoog Patrick Wessels dat uitvaartverzekeraars hun klanten gijzelen.

Lees meer
Meer informatie

Overlijden tijdens de ‘feestdagen’

Helaas overlijden er natuurlijk ook mensen rondom en tijdens de feestdagen.

Lees meer
Meer informatie