Skip to main content
Respectvolle houding bij uitvaart

Uitvaartkosten: sharing is caring

Vorige maand werd de 14-jarige Jonathan Hernandez in Californië overreden door twee auto’s. Beide automobilisten reden door en de jongen overleed ter plekke. Het moment waarop dit gebeurde maakt het verhaal extra pijnlijk, want Jonathan had net de herdenkingsdienst van zijn overleden zusje bijgewoond. De oproep van de familie om geld te doneren voor zijn uitvaart werd dan ook massaal opgevolgd en binnen drie dagen was de benodigde 15.000 dollar ruimschoots binnen. Het overgebleven geld gaat naar de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de daders.

Door Frederik de Bonte

Het is niet voor het eerst dat een familie in nood het publiek vraagt om geld te doneren voor een uitvaart. Nabestaanden zijn in shock na een overlijden zo heftig en onverwacht. Tegelijkertijd is er de druk van een uitvaart die in korte tijd geregeld en betaald moet worden. Als er geen geld beschikbaar is zorgt dat voor een hoop stress en zien mensen soms nog maar één uitweg: hulp vragen. Online kun je in deze tijd een hoop mensen bereiken die graag steun bieden. Zeker als het om dit soort aangrijpende gebeurtenissen gaat. En daar is vaak sprake van bij crowdfunding.

Digitale collectebus

Voor de online revolutie kwam het natuurlijk ook wel eens voor dat er geen geld was voor een uitvaart. Uit die tijd kennen we het noaberschap met een buurt die het geld inzamelde. Bij crowdfunding gebeurt dat nu eigenlijk online met een oneindig grote onbekende buurt die toch het beste met je voor heeft. Hulp vragen aan onbekenden was misschien ooit taboe, maar in deze shared economy is het sociaal geaccepteerd. Bij geldproblemen kan het voor de uitvaartondernemer lastig zijn om in te schatten of er voldoende geld binnen zal komen. Daarom wordt er vaak vanaf het begin al aangestuurd op een sobere uitvaart met zo min mogelijk kosten. Wanneer crowdfunding dan niet voldoende oplevert zal de gemeente de uitvaart namelijk uit laten voeren op een vergelijkbare wijze.

Zorgeloos verdriet

Uiteindelijk is crowdfunding natuurlijk een laatste redmiddel in verdrietige situaties waar vaak jonge mensen bij betrokken zijn. Er komt voor nabestaanden die op die manier een uitvaart mogelijk proberen te maken een hoop onzekerheid bij kijken. Als uitvaartondernemer gun je mensen de rust en ruimte om een verlies te kunnen verwerken zonder financiële zorgen. Het afsluiten van een uitvaartverzekering voorkomt dit soort problemen. Die geeft houvast bij het regelen van de uitvaart en de betaling ervan. Ondanks dat ik het bij crowdfunding persoonlijk erg mooi vind om te zien dat mensen zoveel om elkaar geven en nabestaanden echt getroost worden door die al steun.

Screenshot crowdfunding uitvaart

Alle verschenen blogs

Alle afscheidblogs

Een afscheid is belangrijk bij het verwerken van een verlies. Helaas verloopt niet ieder afscheid even goed.

Naar het overzicht
Meer informatie

Voorbereiding op de uitvaart

Uitvaart gedragscode

Hoe een uitvaart verloopt is mede afhankelijk van de houding en het gedrag van aanwezigen.

Lees meer
Meer informatie

Meer over afscheid

Afscheid

Het afscheid is een belangrijk onderdeel van het rouwproces en kan maar één keer plaatsvinden.

Naar het overzicht
Meer informatie