Skip to main content
Respectvolle houding bij uitvaart

‘Financieel leed verzachten’

Een hartverwarmend gebaar van de 10-jarige Max heeft een familie in Amerika enorm geraakt. Nadat een jongen van 18 net na het behalen van zijn middelbare schooldiploma verongelukte, werd er een herdenking gehouden in het park. Max vroeg wat er gaande was, ging snel naar huis en kwam terug met zijn spaargeld om bij te dragen aan de uitvaartkosten.

Door Frederik de Bonte

Velen volgden het voorbeeld van Max, die eigenlijk aan het sparen was voor een gitaar. De nabestaanden werden zo niet alleen emotioneel, maar ook financieel gesteund. Zo doorbrak een kleine jongen een taboe dat langzaam is ontstaan. Vroeger was het met het noaberschap namelijk doodgewoon dat mensen uit de buurt een financiële bijdrage leverden aan een uitvaart.

Tussen wal en schip

Voor veel mensen is een begrafenis of crematie een behoorlijke uitgave. Zeker als er geen uitvaartverzekering of spaargeld beschikbaar is. Toch zal een uitvaartverzorger voor de uitvaart moeten weten of die betaald kan worden. Is er echt geen geld beschikbaar, dan springt de gemeente eventueel bij. Maar als het net lukt komen nabestaanden alsnog zelf krap te zitten.

Uitvaartdonatie

Om ook het financiële leed een beetje te verzachten kan een donatie voorafgaand of na de uitvaart een mooi gebaar zijn. Al zal men er uit schaamte niet snel om vragen. Probeer het daarom eerst voorzichtig bespreekbaar te maken. Op de uitvaart zelf draait het om afscheid nemen en is het niet gepast om geldzaken erbij te betrekken. Zo kan het taboe misschien langzaam doorbroken worden.

Max kreeg alsnog zijn gitaar.

Alle verschenen blogs

Alle afscheidblogs

Een afscheid is belangrijk bij het verwerken van een verlies. Helaas verloopt niet ieder afscheid even goed.

Naar het overzicht
Meer informatie

Voorbereiding op de uitvaart

Uitvaart gedragscode

Hoe een uitvaart verloopt is mede afhankelijk van de houding en het gedrag van aanwezigen.

Lees meer
Meer informatie

Meer over afscheid

Afscheid

Het afscheid is een belangrijk onderdeel van het rouwproces en kan maar één keer plaatsvinden.

Naar het overzicht
Meer informatie