Skip to main content
Respectvolle houding bij uitvaart

Thuis begraven op de schop

Begraven of begraven worden in de achtertuin? Volgens de regels is het bijna onmogelijk. Een overledene moet binnen zes werkdagen begraven of gecremeerd worden. In zo’n korte tijd is het voor een gemeente onmogelijk om weloverwogen een vergunning te verlenen. De gemeente Wierden probeert dit proces onder een aantal voorwaarden te versnellen om gedoe te voorkomen.

Frederik de Bonte

Het is begrijpelijk dat nabestaanden hun dierbare het liefst zo dicht mogelijk bij zich houden. De achtertuin is daarvoor de aangewezen plek. In de emotie besluiten mensen soms om dit ook gewoon te doen met juridisch getouwtrek tot gevolg. Omdat het zo gevoelig ligt leggen ze in Wierden vast wat voor locaties geschikt zijn voor een tuingraf. Denk daarbij aan familielandgoederen.

Eigen grond

Natuurlijk zal men in de tuin van een gemiddelde rijtjeswoning geen dierbare begraven. Zodra er iets meer ruimte rondom het huis ligt wordt het al verleidelijker. Dat graven in een ruimtelijke omgeving steeds meer in trek zijn is terug te zien in de toename van natuurbegraafplaatsen. Toch is begraven op eigen grond het met het oog op bodemverontreiniging en toekomstige bewoners niet verstandig.

Vrije graven

Bij intens verdriet kan het moeilijk zijn om de gevolgen van een tuingraf in te zien. Daarom is het belangrijk dat er altijd iemand van buitenaf betrokken wordt bij het afscheid. Die houdt het hoofd koel en kan advies geven zodat er na die tijd geen gedoe ontstaat. We zijn al van graven bij de kerk naar natuurbegraafplaatsen gegaan, dus wie weet welke vrijheden de toekomst nog meer brengt.

Graf achtertuin