Skip to main content
Respectvolle houding bij uitvaart

‘Laat een overleden lichaam met rust’

Nabestaanden van een 21-jarige Engelsman zijn geschokt na een incident tijdens de uitvaart. Een vrouw schoof namelijk ongevraagd een vriendschapsbandje om de weggestopte pols van de overledene. Als klap op de vuurpijl maakte ze een foto van hun beide handen en plaatste die op Facebook. De familie vraagt zich nu af of er toezicht nodig is bij opbaringen.

Door Frederik de Bonte

Een uitvaart met opbaring geeft aanwezigen de kans om persoonlijk afscheid te nemen van de overledene. Dit kan namelijk helpen om het verlies een plek te geven. Het is belangrijk om het vertrouwen dat nabestaanden hebben in de aanwezigen niet te beschamen. Zodra je een overledene uitgebreid gaat aanraken en zelfs foto’s maakt voor social media ga je duidelijk te ver.

Hulp van glas

Toezicht bij een opbaring is erg lastig en bovendien wil je geen ophef veroorzaken. Bij opbaringen thuis werken wij daarom vaak met een glasplaat. Dat voorkomt aanrakingen niet alleen maar zorgt er ook voor dat het lichaam koel blijft. Natuurlijk gedragen de meeste mensen zich respectvol bij een opbaring, maar één ondoordachte aanraking kan de uitvaart erg negatief beïnvloeden. Het kan de laatste herinnering aan een geliefde zelfs voorgoed beschadigen.

Knikje of knikkende knieën

Als je gewoon respectvol afscheid wilt nemen, neem je even een moment om stil te staan. Het aloude knikje of een buiging richting de kist is dan voldoende. Wil je toch iets anders doen? Overleg dat dan van tevoren met de nabestaanden om ongemakkelijke situaties te voorkomen. Natuurlijk kan het ook zijn dat je liever niet bij de overledene gaat kijken. Nabestaanden zullen dat ook respecteren.

Armbandje omknopen bij opbaring

Alle verschenen blogs

Alle afscheidblogs

Een afscheid is belangrijk bij het verwerken van een verlies. Helaas verloopt niet ieder afscheid even goed.

Naar het overzicht
Meer informatie

Voorbereiding op de uitvaart

Uitvaart gedragscode

Hoe een uitvaart verloopt is mede afhankelijk van de houding en het gedrag van aanwezigen.

Lees meer
Meer informatie

Meer over afscheid

Afscheid

Het afscheid is een belangrijk onderdeel van het rouwproces en kan maar één keer plaatsvinden.

Naar het overzicht
Meer informatie