Skip to main content

'Geen zuurkool op de uitvaart'

Om deze video te zien dien je marketing-cookies te accepteren.

Accepteren
Arnold & Annelien

Arnold en Annelien hebben het samen nog nooit over hun uitvaartwensen gehad. Annelien heeft voor zichzelf wel een document opgesteld, maar Arnold wimpelt gesprekken over hun uitvaart meestal af. Nu ze zich beseffen dat ze eigenlijk niet zouden weten hoe ze elkaars begrafenis of crematie zouden regelen willen ze er toch eens serieus mee aan de slag. Voordat er zuurkool geserveerd wordt.

Internationale roots

Ze zijn jong getrouwd en genieten inmiddels van hun dochtertje Isabeau. Annelien groeide op in Kenia en woonde daar van haar twaalfde tot haar achttiende. Arnold kwam in Zuid-Afrika ter wereld, maar kwam op jonge leeftijd weer met zijn ouders naar Nederland. In Groningen groeide hij op, maar inmiddels werkt hij bij Douwe Egberts in Amsterdam. Annelien is momenteel verpleegkundige in het ziekenhuis in Amersfoort. Toch blijven hun internationale roots wel trekken en delen ze de droom om samen nog een keer te emigreren naar het buitenland. Als verpleegkundige zou Annelien heel graag mensen in nood willen helpen. Arnold ziet een avontuur als ondernemer in de wereld van 3D-printen wel zitten. Hij ziet dit als wereldwijde revolutie en denkt daar echt een steentje aan bij te kunnen dragen.

Uitvaartwensen nooit besproken

Hoewel ze hun uitvaartwensen nooit besproken hebben verwacht Annelien dat Arnold begraven wil worden. Gelukkig knikt Arnold instemmend. Dat er lekker eten aanwezig moet zijn op de begrafenis heeft hij wel eerder aangegeven. Wat voor eten dat dan moet worden weet ze niet, maar zolang het geen zuurkool wordt ziet Arnold geen problemen. Andersom weet hij ook wel een belangrijke wens van Annelien en dat is de uitvaartmuziek. Ze wil mooie muziek maar wat voor muziek dat dan moet worden weet Arnold niet. Gelukkig laat Annelien weten dat ze een document heeft aangemaakt, waarin ook staat welke liederen ze wil laten afspelen op haar uitvaart.

Moeilijk onderwerp

Tijdens het gesprek komt vooral Arnold erachter dat er nog veel onduidelijk is als het gaat om hun uitvaartwensen. Annelien heeft wel het één en ander vastgelegd, maar Arnold niet en het onderwerp wimpelde hij in het verleden toch vaak nog af. Maar nu ze eenmaal een begin hebben gemaakt met het bespreken van hun wensen merkt hij dat hij toch eens over bepaalde zaken moet na gaan denken. Annelien verwacht in ieder geval dat ze hem wel zover gaat krijgen om het er eens goed over te hebben.

Uitvaartwensen

Heeft u wil eens stil gestaan bij uw uitvaartwensen of die van uw partner? Wanneer één van beide komt te overlijden, moet degene die achterblijft in korte tijd veel regelen. In deze emotionele periode kunnen uitvaartwensen houvast bieden en ervoor zorgen dat de begrafenis of crematie past bij wat u en uw partner. U kunt uw wensen vastleggen in een wensenformulier of met een uitvaartverzekering.

Meer over afscheid

Het afscheid is een belangrijk onderdeel van het rouwproces en kan maar één keer plaatsvinden.

Naar het overzicht
Meer informatie

Kinderen en afscheid

In deze rubriek deelt Annefleur Visscher praktische tips voor u en uw kind rondom een uitvaart.

Naar het overzicht
Meer informatie

Uitvaartwensen

Persoonlijke uitvaartwensen geven u de controle over uw eigen uitvaart.

Lees meer
Meer informatie